Wat is intermittent vasten?

De media staat bol van beweringen over de beste manieren om gewicht te verliezen, maar brengen deze diëten risico’s met zich mee voor je gezondheid? Er zijn verschillende soorten diëten die je kunt volgen om gewicht te verliezen, en er zijn afslank producten die je daarbij kunnen ondersteunen. We gaan het in dit artikel hebben over intermittent vasten. Bij intermittent vasten beperk je je calorie-inname gedurende een deel van elke dag of week (twee dagen per week in het geval van het 5:2-dieet). Het doel is om over het algemeen minder energie binnen te krijgen en daardoor gewicht te verliezen.

Hoe ziet een typische week eruit?

Twee keer per week zijn er vastendagen waarop je iets anders eet dan normaal. Op die dagen ontbijt je met een sneetje geroosterd brood met gistextract, zonder boter of margarine. Voor de lunch neem je een gezonde groentesoep zonder brood, en bij het avondeten staat zalm en broccoli op het menu. Tussendoor is het de bedoeling dat je niet snackt. Op de andere dagen mag je gewoon je normale eetpatroon volgen.

Werkt het 5:2-dieet?

Er is beperkt bewijs dat intermittent vasten leidt tot gewichtsverlies, maar er is niet veel bekend over de langetermijneffecten ervan. Sommige mensen vinden deze benadering van diëten gemakkelijker vol te houden, maar het werkt niet als je jezelf te veel verwend op je dagen dat je niet aan het vasten bent. Gewoonlijk is de aanbevolen dagelijkse energie-inname 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen, hoewel de behoeften variëren afhankelijk van leeftijd, fysieke activiteit en stofwisseling. Om op een geleidelijk en veilig tempo gewicht te verliezen zonder intermittent vasten, wordt meestal geadviseerd om je te houden aan een caloriebeperking van ongeveer 1900 kcal per dag voor mannen en 1400 kcal voor de meeste vrouwen.

Verschillende versies

Er zijn verschillende versies van intermittent vasten. Het 5:2-dieet is gebaseerd op een normaal dieet gedurende vijf dagen per week, en vervolgens het verminderen van je calorie-inname tot een kwart van je normale behoefte (ongeveer 500 calorieën voor vrouwen of 600 voor mannen) gedurende twee dagen per week. Dat komt ongeveer overeen met een dagelijkse inname van 1600 kcal, elke dag. Dus de meeste plannen voor intermittent vasten zijn in feite caloriebeperkte diëten. Vasten kan ervoor zorgen dat je je lusteloos en minder actief voelt, en je kunt de neiging hebben om op niet-vastendagen te veel te eten. Voor sommige mensen kan vasten gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op een lage bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes die bepaalde soorten medicatie gebruiken, dus raadpleeg je huisarts of diabetes-specialist als je overweegt dit dieet te proberen. Een gezonde, duurzame aanpak van gewichtsverlies vereist controle over je portiegroottes en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Cornette-Saintcyr
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart